Tekrarlayan Gebelik Kayıpları ve Anatomik Malformasyonlar
Tekrarlayan gebelik kayıplarının yaklaşık %12-15 inde neden uterusun anatomik bozukluklarıdır. Anatomik bozukluklarda düşüğe yol açan neden: uterus kavitesindeki distorsiyon nedeniyle fetusun gelişmesi için yeterli boşluğun olmaması ve vaskülarizasyon bozukluğudur. Uterustaki anatomik bozuklukların bir kısmı doğuştan bir kısmı da sonradan oluşmuş patolojilerdir.
Teşhislerinde: Her infertilite ve tekrarlayan abortus olgularında jinekolojik muayenenin ultrasonon muayenesi ile tamamlanması gerekir.Ultrason muayenesinde miyom, endometrial polip ve bazı konjenital anomalilerin teşhisi konabilir…Histerosalpingiografi ise özellikle uterin anomalilerin teşhisinde ve infertil olgularda tubalar için de bize bilgi verdiğinden en çok başvurulan tanı yöntemidir. Histeroskopi ise uterus kavitesindeki patolojilerin hem tanısında hem de tedavisinde en etkin yöntemdir.
Anatomik bozukluklarla ilgili patolojileri ayrı başlıklar halinde incelemekte yarar vardır.
Müllerian anomaliler
Müllerian anomaliler uterusun anne karnındaki gelişimi esnasında meydana gelen bir aksaklık sonrası oluşan anomalilerdir. Bu anomalilerin bir kısmı asemptomatik kalırken, büyük bir kısmında reprodüktif dönemde ,dismenore,oligomenore, hipomenore,infertilite, tekrarlayan gebelik kayıpları, erken doğumlar ve prezentasyon anomalileri gibi ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Bazan miadında sağlıklı doğumlar da olabilir. Bu durumlar uterus kavitesindeki distorsionun derecesiyle ilgilidir. Kavite ne kadar küçükse abortus o kadar gebeliğin erken döneminde meydana gelir. Müllerian anomalilerde uterusun vasküler yapısında bir yetersizlik, uterus kavitesinde de bir distorsion söz konusudur.
Tekrarlayan abortuslara en sık neden olan müllerian anomaliler uterus bicorniata, septate ve didelphic uterustur. Septate ve bicornuate uteri tüm müllerian anomalilerin %50 sini oluşturmaktadır. Anomalilerin tanısında HSG, USG ve histeroskopiden yararlanılır. Uterus septus ve subseptus anomallerinde, histeroskopik septum rezeksiyonu ile başarılı sonuçlar alınır. Didelphus uterus anomalilerinde ampirik olarak proflaktik serkilaj önerilmektedir. Uterus bicornuate için uygun operasyon metrolastidir. Metroplasti yapılırken mikrocerrahi tekniklerine mutlak uymak gerekir. Çünkü adezyon risk fazladır.
Miyomlar
Uterusun adele tabakası miyometriumdan kaynaklanan selim urlara miyom adı verilir. Adele tabakasından kaynaklanıp geliştiği istikamete göre submükoz, intramüral ve subseröz olabilir. Genel olarak submükoz miyomlar tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olur. İntramüral miyomların da tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açabileceğini; miyomektomi sonrası abo
rtus oranlarında anlamlı azalma olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
Miyom teşhisi, USG ve histeroskopi ile konur. Tedavi de subseröz miyomlara histereskopik miyomektomi. İntramüral miyomlara laparoskopik ve laparotomi ile miyomektomi yapılır.
Miyomların lokalizasyonu.
İntrauterin sineşiler (Asherman Sendromu) – Rahim içi yapışıklıklar : Genel olarak istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması, düşük sonrası içerde parca kaldığında yapılan küratajlarda küretlerin travmatik bir şekilde kullanılmasından meydana gelir. Böyle hastaların adetleri azalmış olabilir veya hiç adet göremeyebilirler. İnfertildirler, gebe kaldıkları zaman gebeliklerin %80’e yakını düşükle sonuçlanır. Tekrarlayan gebelik kayıplarının etyollojisinde %5 oranında rolü vardır. Histerosalpingiografi (HSG) ile teşhis konur. Tedavi: Histeroskopik operasyonla adezyonların giderilmesidir.
HSG de intrauterin sineşinin görünümü
Servikal yetersizlik
İkinci trimestirin, akut, ağrısız, tekrarlayan düşüklerinin en sık sebebi serviks yetmezliğidir. Tekrarlayan gebelik kayıplarına da yol açabilir. Etyolojisinde konjenital defekt, servikal travma ve konizasyon operasyonu rol oynar.
Servikal kanalda ostium internumdan 8 nolu Hegar bujisinin ya da 1 cm lik foley balonunun geçişi veya USG ile servikal kanal açıklığının değerlendirilmesi ile tanı konur. Önerilen tedavi yöntemi Mc Donald ya da Shirodkar usulü serkilajdır.