Assisted Hatching
Yumurtanın etrafında zona pellucida denen bir zar vardır. Sperm yumurtanın içine girip onu döllendirdikten sonra meydana gelen embriyonun etrafında da bu zar vardır. Çok önemli fonksiyonları olan bu zar her şeyden önce döllenmeden, önce yumurtanın, döllendikten sonra da embriyonun beslenmesi ve korumasını sağlar. Embriyo rahim içine yerleşince bu zar önce rahim içi tabakası endometriumla temas eder. Daha sonra zar yırtılır embriyo endometriuma gömülerek gelişmesini devam ettirir, böylece gebelik gerçekleşmiş olur.
Tüp bebek uygulamalarında kaliteli embriyo transferi yapılmasına rağmen gebeliğin oluşamamasında bu zarın yırtılmasında kusur olabileceği düşünülmüş ve zarın transfer öncesi inceltilmesi veya bir yerden delinmesi önerilmiştir. Bu metotla gebelik şansının arttığını belirten çalışmalar var.
Bununla ilgili değişik teknikler var. Bu teknikler içinde en çok kabul göreni lazer yardımıyla bu zarın inceltilmesidir.
Tüp bebek tedavisi uygulanan hastalardan 35 yaş üst olanlarda, daha önce başarısız tüp bebek denemesi olanlarda ve zarın kalın olduğunun tespit edildiği vakalarda uygulanmaktadır.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.