Anti-Aging
Gelişmiş ülkelerde sağlık, sosyal ve ekonomik şartlardaki düzelmeyle genç yaşlardaki ölümlerde önemli oranda bir azalma olmuş, ortalama yaş artmıştır.Yaşlı nüfus oranı da giderek artmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir çalışmaya göre son 80 yılda ABD’de 65-74 yaş grubu insanlarda 7 kat bir artış, 75-84 yaş grubu insanlarda 11 kat, 85 yaşın üstündeki insan sayısında ise 21 kat artış görüldüğü belirtilmektedir.
65 ‘li yaşlardan itibaren erkeklerde ölüm hızı kadınlardan daha fazladır. Bunda koroner kalp hastalıkları, sigara içimi, akciğer kanseri ve kazaların erkeklerde daha fazla görülmesinin büyük rolü vardır. I980 yıllarında 65 yaşın üstünde her 100 kadına karşılık 68 erkek canlı idi. 85 yaşın üstünde ise yaşayan her 100 kadına karşılık 45 erkek vardı. Bu oranlar giderek de artmaktadır. Diğer taraftan erkeklerinin ölmesi sonucu yaşlı kadınlar yalnız kalmaktadır. 1980 yıllarında ABD’de 65-74 yaşları arasındaki kadınların %50′si, 75 yaşının üstündeki kadınların ise %77′si yalnızdı. Bunların bir kısmı boşanmış, büyük bir kısmının ise eşleri ölmüştü. Yaşlı kadınların eşlerinin olmaması hayatı onlar için daha dezavantajlı bir duruma sokuyor.
Bütün bu durumlar gelişmiş ülkelerde bilim adamlarını, ülkeyi yöneten yöneticileri yaşlı insanlara daha rahat, daha sağlıklı bir yaşamı nasıl sağlayabiliriz konusunda düşündürmektedir.
Günümüzde giderek yaşlanan toplumlarda; insanların uzun süreli yaşam beklentilerinin yanında, kaliteli yaşam istekleri de ön plana çıkmaktadır.
Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinden bağımsız olarak, bazı hastalıkların görülme oranının ülkeden ülkeye değiştiği görülmektedir. Bazı hastalıklar bazı ülkelerde az görülürken, bazı ülkelerde çok görülmektedir. Bunda o ülke insanlarının yaşam biçimlerinin ve beslenme alışkanlıklarının önemli rol oynadığı bilinmektedir.
Yaşam biçimi
Yaşam kalitesinin arttırılması primer amaçtır. Sigara kullanılmamalı. Sigara vücutta toksinlerin ve serbest radikallerin artmasına yol açar. Dejeneratif hastalıkların oluşumunda vücutta biriken toksinlerin çok önemli rol oynadığı bilinmektedir. Yaşlılıkta birinci sıradaki ölüm nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. Kalp ve damar hastalıklarının %80’inin nedeni ise sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigara kullanımıdır. Kalp damar sağlığı açısından sigara kullanılmaması, uygun beslenme tarzı ve kardio-respiretuvar zindeliğe yönelik spor yapmak son derece önemlidir.
Gerek beslenme ve gerekse fiziksel aktivite ile normal kilo sağlanmalı ve bu kilo yaşam boyu muhafaza edilmeye çalışılmalıdır. Haftanın üç günü günde en az 30 dakika spor yapmak gerekir. Daha önce spor alışkanlığı olmayanlar yürüyüşle başlamalı ve giderek yürüyüş temposunu arttırmalıdır.
Beslenme Tarzı
- Beslenme şekli önemlidir.
- Mümkün olduğu kadar normal kiloda olmaya,
- fazla kilolardan arınmaya dikkat edilmelidir.
- Optimal kilo hayat boyu korunmaya çalışılmalı.
- Beslenme tarzı buna göre ayarlanmalıdır.
- Beslenme yeterli ve dengeli olmalı, öğün aralarının düzenli olmasına dikkat edilmelidir.
- Yağı az et, balık, tavuk, yağı azaltılmış süt ürünleri tüketilmeli.
- Yemeklerde sıvı yağ kullanılmalı, katı yağlardan uzak durulmalıdır.
- Kolesterollü yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
- İçeceklerde şeker kullanılmamalıdır.
- Tuz mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir.
- Alkollü içecekler kullanılmamalı veya azaltılmalıdır.
- Günde 6-8 bardak su içilmelidir.
Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Çünkü bunlar:
- Vitamin kaynağıdır.
- Düşük kalorilidir.
- Zengin posa içeriği vardır.
- Antioksidanlardan zengindir
Antioksidan Besinler: Havuç, kaysı, şeftali, ıspanak, brokoli, roka, maydonoz,Ceviz, fındık, kurubaklagiller,Domates, karalahana, ıspanak, yeşil sivri biber, Deniz ürünleri, tahıllar, soğan, sarımsak, turp, yumurta.
Sitresten mümkün olduğu kadar kaçınılmalı.Hareketli bir hayat sürdürülmelidir. Erken yaşta emeklilik iyi değil, insanların bir işle meşgul olması, bir uğraşlarının olması çok önemlidir. Bu yaştaki insanların önemli deneyimleri, bilgi birikimleri oluyor. Onlardan mutlaka yararlanılmalıdır.
İmkanı olanlar için kısa seyahatler, hem sağlıkları için , hem de hayata daha çok bağlanmalarına vesile olacağından yararlıdır.
Periyodik aralarla, sağlık kontrolü yapılmalıdır.
Kadınlar için yılda bir defa mamografi, smear alınması, ultrason ile uterus ve overlerin muayenesi yapılmalıdır.
Erkekler prostat kanseri erken teşhisi için yılda bir defa PSA tetkiki yaptırmalı. Erkekler ve kadınlar kardiovasküler hastalıklar açısında muayene ve tetkik yaptırmalıdır. Okuma alışkanlığı edinmiş olmak ve mümkün olduğu kadar çok okumak bu yaşlarda çok önemlidir.