İnfertilite Nedenleri

İnfertilite Nedenleri - Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu

Gebeliğin oluşabilmesi için; düzenli cinsel yaşam, kadın üreme organlarında bir patolojinin olmaması, her ay düzenli ovulasyonun (yumurtlamanın) olması ve erkek sperm hücrelerinin yeterli sayıda, hareketlilikte ve morfolojik yapıya sahip olması gerekir.

Bu parametrelerin birinde veya birkaçında bir patoloji olursa gebelik oluşmaz. Hekim olarak bize düşen görev gebeliğin oluşmasına engel olan patolojiyi veya patolojileri ortaya çıkarmak ve patolojilerin nasıl ortadan kaldırılacağına karar vermek ve bunu infertil çiftle paylaşmaktır.

IMSI-02

İnfertilite nedeni %50 oranında kadına ait, %40 erkeğe ait bir patolojiden meydana gelir. %10 vakada her türlü tetkiklerin yapılmasına rağmen bir patoloji ile karşılaşılmaz. Bu %10’ luk gruba açıklanamayan infertilite denir. Vakaların %20 sinde ise hem kadında hem de erkekte bir patoloji olabilir.

Kadına ait infertilite nedenleri

kadin-genital-sistemiKadına ait infertilte nedenlerinden iki grup çok ön plandadır. Bunlardan biri ovulasyon (yumurtlama) bozuklukları, diğeri ise tubalara ve genital organların bulunduğu yer olan pelvis peritonuna ait patolojilerdir.

Ovulasyon bozukluklarının en önemli nedenleri: Polikistik over sendromu, hiperprolaktinemi, erken over yetmezliği (ilgili bölümlere bak) ve ileri yaştır. Yaşın artmasıyla birlikte gebe kalma oranında azalma görülmektedir. 30 yaşın altındaki kadınlarda infertilite oranı %10 iken, 40’lı yaşlarda bu oran %35, 45 ve üstü yaşlarda %87’dir. Yaşın artmasıyla birlikte ovulasyonda ciddi bozukluklar görülebilmektedir. Ovulasyon bozukluğu olup olmadığını hormon tahlilleri ( FSH, LH. PRL, TSH, E2, AMH ), Ultrason muayenesi ile overlerin yumurlama kapasitesinin tetkiki ve adetin 21.ci günü kanda progesteron tayini yaptırarak net olarak anlayabiliriz.

Tıp dilinde Fallopian tube ,tuba uterina olarak adlandırılan tubalar yumurta ile spermin birleştiği yer, diğer bir deyimle döllenmenin gerçekleştiği yerdir. Buranın sağlıklı olmasının döllenme açısından hayati bir önemi vardır. Üreme çağındaki kadınlar çeşitli etkenlerle üreme organlarında enfeksiyon geçirebilirler. Bu enfeksiyonların erken dönemde etkili bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği zaman tubalarda tıkanıklıklar meydana gelebilir,bunun sonucu spermle yumurta birleşemeyeceği için döllenme gerçekleşemez.

tuba

Bayanların genital sistem rahatsızlıklarına karşı çok hassas olmaları gerekir. Bazı enfeksiyonlar çok hafif seyredebilir. Yani enfeksiyon belirtileri olan ateş ve ağrı hafif olabilir. Klamidya enfeksiyonları bunun için iyi bir örnektir. Hafif diye tedavi edilmez, geçiştirilirse, tekrarlar ve tubalarda tahribat yapabilir.

Bu enfeksiyonlar sonrası bazen tubalar tıkanmayabilir fakat döllenmede ve döllendikten sonra embriyonun gelişmesinde ve transferinde önemli rol oynayan tuba iç çıdarındaki guddeler zarar görebilir ve gebelik gerçekleşmez.

Tube peritoneal patolojilere sebep olan bir başka patoloji de endometriozistir. Konuyla ilgili bölümde geniş bilgi mevcuttur.

İnfertilite Sebepleri

Erkeğe ait infertilite nedenleri

İnfertil çiftlerde erkeğe ait bir patolojinin olup olmadığının araştırılması, öncelikle yapılan bir uygulamadır. Çünkü bu tetkik erkek açısından kolay, kısa zamanda sonuç alınan, ucuz bir yöntemdir. Erkekte bir patoloji tespit edilse de kadınlardaki ana tetkikler yaptırılmalıdır. Çünkü yukarda da belirtildiği gibi infertil çiftlerin %20 sinde hem erkekte, hem de kadında bir patoloji olabilir.

Erkeklerde İnfertilite - Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu

Erkeklerin üreme organlarında meydana gelmiş bazı patolojiler, onların doğal yoldan baba olmalarına engel olabilir. İnfertil çiftlerde infertilitenin %40 nedeni erkeğe ait nedenlerdir. Çeşitli patolojiler sperm sayı, hareketli oranı ve morfolojik yapısında bozulmalara yol açarak erkek infertilitesine yol açabilir. Bu patolojileri şöyle sıralayabiliriz: İnmemiş testis nedeniyle geçirilen cerrahiler, testis travmaları, küçüklükte geçirilen kabakulak hastalığı, varikosel, spermi testisten dışarıya taşıyan kanallardaki tıkanıklık veya bozukluklar, endüstriyel ve çevresel faktörlerin yol açtığı toksinler, uyuşturucu, alkol ve sigara kullanımı, bazı endokrin bozukluklar erkeklerde FSH, LH ve PRL düzeylerinde normalden sapmalara neden olarak infertiliteye yol açabilir.

İnfertilite ile ilgili diğer içeriklerimiz

İnfertilite Tetkikleri
Gebe Kalabilmek İçin Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Aşılama