Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Hasta kilolu ise kilo kaybı sağlanmalı, adetler düzenlenmeli, gebe kalma şansı arttırılmalı, düşük oranı azaltılmalı, akne kaybolmalı, erkek tipi kıllanma azaltılmalı, kalp hastalığı ve diyabet riski minimalize edilmeli .

Tedevide genel strateji: Kilo kaybı, Doğum kontrol hapları, Ovulasyon indüksiyon ajanları, Diyabet ilaçları ( Tip II diyabette kullanılan Glucophage ), Anti androjenler, Cerrahi tedavi

Tedavi yukarda ki genel stratejilere göre hastanın mevcut semptomlarına, evli olup olmamasına evli ise gebe kalmak isteyip istememesine göre düzenlenir.

Kilo kaybı : Normalden fazla kilolu ve obez olan PCOS ‘lu hastalarda; hayat tarzı yönetimi çok önemlidir. Çünkü kilo kaybının bu kadınlara önemli yararları olmaktadır. Bu hastalarda kilo kaybı sadece adetlerin düzene girmesi ve hastanın gebe kalmasını sağlamaz, aynı zamanda uzun vadede oluşma riski olan diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı ve endometrium kanseri gibi yaşam kalitesini kötü bir şekilde etkileyecek patolojilerden korur.

10-12 haftada gerçekleşecek %10 kilo kaybı bile insülin ve androjen seviyelerinde düşme sağlayabilir. Bunun sonucu olarak ta adetler düzene girebilir ve ovulasyonlu sikluslar başlayabilir.

Doğum Kontrol Hapları : Evli olmayan veya evli olup da gebe kalmak istemeyen bayanlarda doğum kontrol hapları adetlerin düzenli görülmesini sağlayabilir , aknenin geçmesine yardımcı olabilir.Fakat hastalığın geçmesine yardımı yoktur. İlaç bırakılınca eski semptomlar tekrar ortaya çıkar.

Ovulasyon indüksiyonu : Gebelik isteyen hastalarda ovulasyon indüksiyonu yapılır. Önce Klomifen sitratla tedaviyi yapmak; sonuç alınmazsa Gonadotropinleri kullanmak gerekir. Ovulasyon indüksiyonunun bir komplikasyonu olan ovaryan hipersitimülasyon sendromu (OHSS) oluşma riski bu hastalarda fazladır, o nedenle indüksiyon esnasında dikkatli olmak gerekir. Genellikle bu tedavilerle ovulasyon elde edilir.

Diyabet ilaçları : Tip II diyabette kullanılan Glucophage olarak da adlandırılan Metformin PCOS semptomlarının geçmesine yardımcı olur. Metformin glikozu regüle edilmesini sağlar ve testosteron üretimini azaltır.Anormal tüğlenme azalır, bir kaç ay sonar ovulasyonlu sikluslar başlayabilir.

Gebelik istenmeyen hastalarda tedavi adetlerin düzenlenmesi ve kozmotik amaçla yapılır. Burada tedavi üç katagoriye ayrılabilir. 1-Androjen üretimini azaltmak, 2- Antiandrojen ilaçlarla androjenlerin kıl foliküllerine etkilerini bloke etmek, 3- Mekanik olarak kılların çıkartılması. Bu maksatla medikal tedavide oral kontraseptifler, antiandrojenler, progestinler, kortikosteroidler ve metformin kullanilir.

PCOS ‘lu hastalarda hirsutismus kadını duygusal yönden ve sosyal yaşamı açısından da kötü etkileyen bir durumdur. Bu nedenle medikal tedavi ile birlikte kozmotik tedavi gerekebilir. Farklı yöntemlerle istenmeyen kıllar azaltılabilir. Bu amaçla kremler kullanılır, epilasyon ve tıraş yapılır. Tedavi sonrasında yeni oluşan kıllar daha ince olacağından giderek kozmotik tedavi ihtiyacı azalır. Tıraş kılların gelişimini hızlandırmaz.

Cerrahi tedavi : Over volümünü düşürmeyi amaçlayan bir tedavidir. Overlerden karpuz dilimi gibi bir parça çıkarılır. Başarı oranı oldukça yüksek olmasına rağmen operasyonu takiben overlerle etraf dokular arasında yapışıklıklar olduğundan bu tedavi tercih edilmemektedir.

PCOS tedavisinde bir yöntem de laparoskobik olarak kistlerin iğne uçlu koterle koterize edilmesidir. Bu işlem iyi bir teknikle yapılırsa operasyon sonrası yapışıklıklar açık cerrahiye oranla çok daha az olmaktadır. Cerrahi tedavi sonrası, androjen hormonlarında azalma ve ovulasyonlu sikluslar başlayabilir.

Laparoskobik olarak PCOS tedavisini takiben yapılan ovulasyon induksiyon tedavisinde Hiperstimulasyon Sendromu gelişme riski çok daha az olmaktadır.

Polikistik over sendromu ( PCOS ) ve Gebelik

Polikistik over sendromlu hastalar gebe kaldıklarında bunlarda düşük oranı normale göre daha fazladır. Yine bunlarda gebelik diyabeti, tansiyonda yükselme ve erken doğum oranı daha fazladır.

Komplikasyonlar:PCOS ‘lu hastalarda ileri yaşlarda endometrium hiperplazisi, endometrium kanseri, kalp, damar hastalıkları ve diabetes mellitus gibi bazı hastalıkların görülme riski normal populasyona göre daha fazladır