Kadına Ait İnfertilite Nedenleri

kadin-genital-sistemi Kadına ait infertilte nedenlerinden iki grup çok ön plandadır. Bunlardan biri ovulasyon (yumurtlama) bozuklukları, diğeri ise tubalara ve genital organların bulunduğu yer olan pelvis peritonuna ait patolojilerdir.

Ovulasyon bozukluklarının en önemli nedenleri: Polikistik over sendromu, hiperprolaktinemi, erken over yetmezliği (ilgili bölümlere bak) ve ileri yaştır. Yaşın artmasıyla birlikte gebe kalma oranında azalma görülmektedir. 30 yaşın altındaki kadınlarda infertilite oranı %10 iken, 40’lı yaşlarda bu oran %35, 45 ve üstü yaşlarda %87’dir. Yaşın artmasıyla birlikte ovulasyonda ciddi bozukluklar görülebilmektedir.

Ovulasyon bozukluğu olup olmadığını hormon tahlilleri ( FSH, LH. PRL, TSH, E2, AMH ), Ultrason muayenesi ile overlerin yumurlama kapasitesinin tetkiki ve adetin 21.ci günü kanda progesteron tayini yaptırarak net olarak anlayabiliriz.

Tıp dilinde Fallopian tube ,tuba uterina olarak adlandırılan tubalar yumurta ile spermin birleştiği yer, diğer bir deyimle döllenmenin gerçekleştiği yerdir. Buranın sağlıklı olmasının döllenme açısından hayati bir önemi vardır. Üreme çağındaki kadınlar çeşitli etkenlerle üreme organlarında enfeksiyon geçirebilirler. Bu enfeksiyonların erken dönemde etkili bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği zaman tubalarda tıkanıklıklar meydana gelebilir,bunun sonucu spermle yumurta birleşemeyeceği için döllenme gerçekleşemez.

tuba

Bayanların genital sistem rahatsızlıklarına karşı çok hassas olmaları gerekir. Bazı enfeksiyonlar çok hafif seyredebilir. Yani enfeksiyon belirtileri olan ateş ve ağrı hafif olabilir. Klamidya enfeksiyonları bunun için iyi bir örnektir. Hafif diye tedavi edilmez, geçiştirilirse, tekrarlar ve tubalarda tahribat yapabilir.

Bu enfeksiyonlar sonrası bazen tubalar tıkanmayabilir fakat döllenmede ve döllendikten sonra embriyonun gelişmesinde ve transferinde önemli rol oynayan tuba iç çıdarındaki guddeler zarar görebilir ve gebelik gerçekleşmez.