Kendi Kendine Meme Muayenesi

meme-muayenesi

Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseridir. Tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Erken tanı da en önemli husus bayanların kendi göğüsleriyle ilgilenmeleri, onları tanımalarıdır. Bunun için ayda bir kez kendi memelerini muayene etmeleri gerekir.

Genç kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı az da olsa kendi kendini muayene erken yaşta öğretilerek bu durumun alışkanlık halinin alması önemlidir.

Adet gören kadınlar meme boyutlarının kısmen daha az olduğu adet başlangıcından 7-10 gün sonra, menopozdaki kadınlar ise her ay belirledikleri bir günde aylık meme muayenelerini yapmalıdır. Sitemizde meme hastalıkları bölümünde daha detaylı anlatıldığı gibi, muayene sonucunda elinize gelen her kitle sizi paniğe düşürmemeli.Elinize gelen kitle bir meme kisti olabilir, fibrom olabilir. Bunlar selim oluşumlardır. Ama böyle bir kitlenin ayırımını sizin yapmanız zordur. Elinize bir kitle geliyorsa mutlaka doktorunuza başvurun.

Eğer aile öykünüzde bir meme kanseri riski varsa, riskin derecesine göre 30-35 yaşlardan itibaren yılda bir kez ultrason muayenesi önemlidir. 40’lı yaşlardan itibaren mamografi her bayana önerilmektedir.

Kendi kendine meme muayenesini nasıl yapabilirsiniz?

Kendi kendine meme muayenesinin üç aşaması vardır.

  • Gözle muayene
  • Ayakta elle muayene
  • Yatar pozisyonda elle muayene

Gözle muayene

Bir banyo alımını takiben banyo da yapılabildiği gibi, iyi aydınlatılmış bir odada ayna karşısında memelerin değerlendirilmesidir. Her iki memenizi ayna önünde ayakta veya oturarak gözlemleyebilirsiniz. Bu muayenede dikkat edilecek hususlar: Memelerin her hangi bir bölgesinde bir kızarıklık veya belirgi bir şişme olup olmadığı, meme derisinde içeri doğru bir çöküntü, meme ucunun içe doğru çekilmesi, meme başındaki renk değişiklikleri dikkat edilmesi gereken hususlardır. Bazen meme ucu bir veya iki memede gençlik çağından itibaren içe çekilmiş olabilir, bu yapısal bir bozukluktur. Önemli olan bu gözlemlemelerde önceden var olamayan değişikliklerin fark edilebilmesidir. Bütün bu değerlendirme 5-10 sn alır. Bundan sonra elle muayeneye geçilir.

Otururken veya ayakta dururken hasta kendi memesini diğer elinin parmakları ile ( baş ve işaret parmağı dışında kalan son üç parmakla) dikkatlice muayene etmelidir. Parmakların uç ve iç yüzünü kullanarak memenin her kadranı ve koltuk altı lenf bezleri palpe edilmelidir. Memenin çevresi içindeki alan yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya olacak şekilde palpe edilmelidir.

Daha sonra sırt üstü yatmalı ve aynı muayene sırt üstü yatar pozisyonda tekrar edilmelidir.

Özellikle menopozdaki hanımların aylık muayenelerini hatırlatmak üzere kendilerine özel bir takvim günü seçmeleri yararlı bir yöntemdir. Tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum, elinize gelen her kitle sizi telaşlandırmasın. Elinize bir kitle geliyorsa veya memenizin görünümünde bir değişiklik gözlemliyorsanız bunu mutlaka doktorunuzla paylaşın.

meme-muayenesi-gorselleri