Tekrarlayan Gebelik Kayıplarında Çevresel Faktörler

cevresel-faktorler-featured

Çevresel faktörlerin ve kişinin yaşam biçiminin gebeliği etkilediği bilinen bir gerçektir.Abortus nedeni olabileçek en önemli çevresel etkenler teratojen maddeler ve iyonizan radyasyondur. Bu etkenler dolayısıyla fetal ölüm iki şekilde meydana gelir. Direkt olarak fetotoksik etki ile veya meydana gelebileçek bir genetik mutasyon sonucu anormal genotipe bağlı olarak ölüm oluşabilir.

Antimetobolitlerin (örneğin metotrexat) küçük dozları bile düşüğe yol açabilir. Bu özelliklerinden dolayı ektopik gebeliklerde başarıyla kullanılır.

İş yerlerinde maruz kalınan çeşitli ajanların abortus riskini arttırdığı gösterilmiştir.Bunlar arasında anestezik gazlar, arsenik, anilin, benzen, etilen oxide, formaldehit ve kurşun bulunur.

Özellikle alkol, tütün ve kafein kullanımının düşüklere yol açtığı bilinmektedir.Günde bir bardak alkol alan kadınlarda düşük oranı almayanlara göre 3 kat fazladır.Günde 14 sigaradan fazla sigara içenlerde düşük oranı iki misli artmaktadır. Günde 3 bardaktan fazla (300 mg kafein) kafein alanlarda düşük oranının 2 kat arttığı belirtilmektedir.

Çevresel faktörlerin tekrarlayan gebelik kayıplarıyla ilişkileri hakkında net bir şey söyleyebilmek için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.